www.TOTALITA.cz

rok 1989
Palachův týden - neděle 15. ledna 1989

Příslušníci Bezpečnosti a Lidových milicí začali v sobotu v noci kovovými zátarasy uzavírat ulice kolem Václavského náměstí. V neděli před půl druhou odpolední už bylo celé náměstí úplně uzavřeno.


Přestože byla řada představitelů občanských iniciativ cestou na náměstí zadržena a pokojný vzpomínkový akt za Jana Palacha se u pomníku sv. Václava nemohl uskutečnit, došlo na náměstí a v okolních ulicích k spontánní lidové manifestaci, kterou Bezpečnost a Lidové milice brutálně rozehnaly.



Zatčení organizátorů

V půl druhé odpoledne se sešli zástupci nezávislých iniciativ a s květinami chtěli dojít na Václavské náměstí. Byli však všichni v Mánesově ulici na Vinohradech krátce po půl druhé zatčeni a odvezeni.


Ve dvě hodiny dorazili k budově Federálního shromáždění Václav Havel s Vlastou Chramostovou. Ta asi pěti stům přítomných lidí oznámila zatčení zástupců nezávislých iniciativ. Libuše Šilhánová poté na trávník položila květinu a okolostojící začali spontánně zpívat československou hymnu. Sotva ji dozpívali, přijel autobus s příslušníky SNB, kteří přítomné začali vytlačovat směrem na Vinohradskou třídu.



Incidenty na Václavském náměstí

Mezitím na Václavském náměstí začalo docházet k prvním incidentům mezi příslušníky bezpečnostních sil a účastníky vzpomínkové akce. Zpočátku byly mírné, ale postupně začaly být ze strany bezpečnostních složek stále více brutální.


Oproti demonstracím, které proběhly v roce 1988, byla novinkou přítomnost příslušníků Lidových milicí a masivnější nasazení transportérů s vodními děly.


Bezpečnostní síly se snažily nepřipustit žádné větší shromáždění lidí. Jakmile se někde seskupil dav, okamžitě jej napadaly a rozháněly. V několika případech dokonce nepoužily ani zákonem stanovenou výzvu k rozchodu.



Násilí

Demonstranti byli surově biti. Bezpečnostní jednotky je nevytlačovaly krokem, ale vždy se proti nim poklusem rozeběhly, takže v prchajícím davu docházelo k mnoha zraněním.





Použití vodního děla


Do shromážděných velkou rychlostí záměrně najížděla policejní auta, dokonce i v úzkých staroměstských uličkách, kde bylo obtížné se vyhnout.


Výstupy z metra ve stanicích Muzeum a Můstek byly uzavřeny. Demonstranti, kterým se podařilo na Václavské náměstí proniknout, byli rozehnáni pomocí obušků, slzného plynu, vodních děl. Mnoha lidem policisté odebrali z fotoaparátů filmy.

Můstek byl přehrazen dvojitým zátarasem a několika řadami příslušníků Lidových milicí, kteří demonstranty vytlačovali do bočních ulic.


Ve Štěpánské ulici jeden mladík zvedl nad hlavu kytici s nápisem "Nezapomeneme". Okolostojící mu začali tleskat a zpívat hymnu. Za to je napadli příslušníci Pohotovostního pluku v bílých přilbách.


Ve Vodičkově ulici bylo nasazeno vodní dělo. Bylo tu několik zraněných, mezi nimi dvě staré ženy s potlučenými hlavami.


Několik stovek lidí policisté s obušky a psi vytlačili do Jindřišské ulice. V ulici však stálo několik transportérů, autobus a osobní vozy VB, které lidem ztěžovaly průchod. Došlo tady k velkým násilnostem, protože dav nemohl postupovat dostatečně rychle a byl tak vůči policistům bezbranný. Situace v Jindřišské byla dramatická. Policisté systematicky tloukli staré lidi. Plno padajících lidí ztrácelo boty a další osobní věci.



Potyčky na Starém Městě

Potyčky se také přenesly na Staré Město a pokračovaly až do pozdního odpoledne. Demonstranti zaplnili Rytířskou a Havelskou ulici. Bezpečnost se je snažila rozehnat vodním dělem. Lidé se však před ním schovávali do podchodů, obyvatelé jim otevírali domy a zmáčené pouštěli dovnitř. Po odjezdu vodního děla se Havelská znovu zaplnila až k Uhelnému trhu.


Plná lidí byla také křižovatka u obchodního domu Máj na Národní třídě. I zde SNB použilo vodní dělo a příslušníci Bezpečnosti přítomné tloukli pendreky.





Policejní kordon u obchodního domu Máj (dnes Tesco)


Příslušníci pořádkových jednotek běhali ulicemi, řvali a mlátili kohokoli. Spolu s příslušníky Lidových milicí pak do večerních hodin rozháněli, bili a vodními děly kropili po celém středu Prahy tisíce občanů, kteří se chtěli zúčastnit pietního aktu. Bylo zraněno mnoho lidí, někteří vážně. Nasazeno bylo 2.200 příslušníků SNB a 1.300 příslušníků Lidových milicí.



Někteří postižení

John Bok byl na Václavském náměstí zbit obuškem a napaden služebními psy. Po předvedení na služebnu SNB v Bartolomějské ulici čekal na výslech deset hodin. Vyšetřovatel ho při výslechu v jednu hodinu v noci hrubým způsobem urážel, škrtil, lámal páteř přes opěradlo židle a vyhrožoval mu zabitím.


Ivo Miller byl na Náměstí republiky napaden příslušníky SNB, kteří mu způsobili zranění v oblasti ramen a zad v rozsahu, který si vyžádal pracovní neschopnost. Poté byl s dalšími zadrženými vyvezen na Příbramsko, kde je policisté postupně vysazovali, aniž by jim vrátili občanské průkazy.


Takových autobusů vyjelo z Prahy různými směry více a v některých případech bití uvnitř pokračovalo.



související texty:

události 15. ledna

televizní zpravodajství

Televizní noviny podrobněji

pořad Aktuality


události 16. ledna

události 17. ledna

události 18. ledna

události 19. ledna

události 20. ledna

události 21. ledna


Palachův týden

Palachův týden objektivem televizního zpravodajství

Palachův týden pohledem denního tisku


Jan Palach

disent


petice "Několik vět"

Sametová revoluce 1989

Vysílání Čs. televize v roce 1989

Sametová revoluce - role rozhlasu a televize

rok 1989 - úvodní strana


autor textu: Daniel Růžička

použitá literatura: 143

fotografie na stránce: 143

   Facebook         Twitter nahoru         home   
Copyright © 1999 - 2024 Tomáš Vlček   All rights reserved.   Všechna práva vyhrazena.