www.TOTALITA.cz

21. srpen 1969 - den hanby      1. svědectví

Jedenadvacetiletý stavební dělník S.Š.:

Dne 20.8.1969 asi kolem 21 hod. (na hodinu si přesně nevzpomínám) jsem byl na Příkopech. U Václavského náměstí byla policie a vojsko, zřejmě čekající na další rozkazy, u obchodu Pofis na Příkopech byla barikáda z laviček, popelnic a dlažebních kostek. Policie pak zaútočila a zatlačila obhájce barikády až do míst mezi kostelem (...) a prolukou Myslbek.

Tam se situace zase asi na hodinu ustálila. Z lešení poblíž Slovanského domu vyrostla nová barikáda. která byla později zapálena. Policie házela a střílela slzný plyn a dýmovnice a občas se pokoušela o výpad, ale pokaždé byla zahnána dlažebními kostkami. Chvílemi přijížděla vojenská (nebo policejní, nevím) stříkačka a kropila. Ukázali se i hasiči, aby uhasili barikádu. což se předtím nepodařilo vojenské stříkačce. Barikáda byla uhašena, ale po chvíli vzplanula znovu.

Pak vyjely transportéry a zatlačily demonstranty až k ministerstvu dopravy, kde zůstaly stát a chvílemi útočily, podporovány stříkačkou, ale vždycky byly zatlačeny. Lidé dlažebními kostkami na kolejích zastavili tramvaje, které jim pak sloužily jako krytí.

Potom jsme byli zahnáni na náměstíčko za Obecním dlomem (nevím, jak se jmenuje, ale ústí tam ulice Králodvorská a je tam hospoda U klíče). To se několikrát opakovalo, až jednou přišel někdo se zprávou, že přijíždějí LM z nám. Republiky a že nás chtějí obklíčit. Začali jsme se stěhovat do uliček a na náměstíčko přijel policejní vůz V3S, který ale hned odjel a asi po 5-10 minutách přijel vůz V3S bez plachty a na korbě byly LM se zbraněmi, které jsem považoval za samopaly.



Když jsme viděli milici, začali někteří házet kameny a utíkali jsme. Řidič se pokoušel vůz otočit, jeho spolujezdec vylezl a chtěl ho při otáčení vést, ale vtom přijel civilní Moskvič, obsazený čtyřmi osobami. Nákladní auto LM do Moskviče při couvání narazilo a přes varovné vykřiky řidičova spolujezdce couvalo dál a zadkem tlačilo Moskvič před sebou.

Řidič Moskviče a jeden z cestujících vyskočili, křičeli a ukazovali, dvě osoby zůstaly ve voze. Řidič Moskviče si chtěl zapsat číslo vozu LM. ale řidič vozu V3S, když ho uslyšel vykřikovat o čísle, zhasnul vzadu osvětlení, rychle vůz obrátil a bez ohledu na to, Zda někoho z posádky Moskviče zranil, odjížděl jednou z ulic (...) směrem k nám. Republiky.

Cestou začaly LM na korbě vozu střílet naostro. Zbraně nemohly být pušky, prolože střílely v dávkách. Někteří mysleli, že LM také házely dělbuchy, protože detonace byly velmi silné. Pak jsem ale slyšeli hvízdat kule, které se podle mého soudu odrážely od dlažby. Vyhlížel jsem za rohem ulice a viděl jsem asi tři mladé hochy, jak někoho tahají. Šel jsem blíž a uviděl jsem na zemi asi dvacetiletého chlapce s delšími vlasy, byl zakrvácený na hlavě a na ruce, pokud jsem si všiml, co mu přesně bylo, nevím. Přijel tam civilní Renault a chlapce naložil. Lidé kolem ho poslali do nemocnice Nu Františku.

Asi o 3 minuty později jsem chtěl odejít a šel jsem uličkou kolem holelu (...), kde stálo zase několik lidí kolem chlapce, zasaženého do prsou a vypadajícího jako mrtvý. Lidé se mu pokoušeli pomoci (vyndavali mu jazyk), potom ho odvezl civilní Saab, který byl také posílán do nemocnice Nu Františku.

Pak jsme museli utéci, protože z druhé strany od Ovocného trhu přicházely jednotky policie v bílých helmách a s bílými dlouhými obušky a vojsko.


související texty:

vzpomínka Milana Krejčiříka na 21. srpen 1969

průběh roku 1968

No Comment - Srpen 1968 Praha

Varšavská smlouva

Lidové milice


21. srpen 1969 - den hanby - 2. svědectví

21. srpen 1969 - den hanby - úvod



autor textu: Tomáš Vlček

použitá literatura: leták Informační služby Revoluční socialistické strany (Hnutí revoluční mládeže)

   Facebook         Twitter nahoru         home   
Copyright © 1999 - 2024 Tomáš Vlček   All rights reserved.   Všechna práva vyhrazena.