www.TOTALITA.cz

Únor 1948
středa   20. února 1948

hlavní události dne

  • demise ministrů tří stran
  • neutrální postoj sociálních demokratů
  • Jan Masaryk demisi nepodal
  • komunisté připravují nátlakové akce

 

klíčové zasedání vlády

V 10 hodin začala očekávaná schůze vlády. Na této schůzi měl přednést ministr vnitra Nosek zprávu o poměrech a personálních změnách v Bezpečnosti, ke které ho zavázalo usnesení vlády z 13. února.


Již před desátou hodinou byli v budově předsednictva vlády přítomni všichni ministři vlády, nicméně v 10 hodin se do zasedací místnosti dostavili pouze komunisté a ministři za sociální demokracii.


Ministr Zenkl poslal za ministry své strany Gottwaldovi dopis, ve kterém se ho dotázal na splnění usnesení vlády z 13. února. Gottwald odpověděl v 11 hodin dopisem, že o celé záležitosti bude referovat ministr Nosek.


V 11:25 dostal Gottwald druhý Zenklův dopis, v němž byl Gottwald opět dotazován, zda bylo usnesení splněno.


Nato se sešli ministři a generální tajemníci tří stran k poradě. Národní socialisté zde oznámili své definitivní rozhodnutí podat demisi. Ministři lidové strany a demokratické strany se k demisi připojili.


Následně byl telefonicky informován ministr zahraničí Jan Masaryk. Masaryk byl touto zprávou velmi překvapen a demisi odmítl.

sociální demokraté nakonec neutrální

Sociální demokraté byli vyzváni, aby se přidali k demisi. Sešlo se předsednictvo, které potvrdilo dřívější stanovisko strany, tedy odmítnout jak demisi, tak vytvoření většinové vlády s komunisty.


Ve 12 hodin Zenkl oznámil rozhodnutí ministrů tří stran podat demisi prezidentu republiky.



jednání Gottwalda u prezidenta

V 15:40 přijel za prezidentem republiky Gottwald s dalším představiteli KSČ. Gottwald jasně deklaroval postoje komunistů - přijmout demisi a doplnit existující vládu na základě jeho návrhu.



komunisté "aktivizují masy" k nátlakovým akcím

Večer se sešlo předsednictvo ÚV KSČ. Zrodila se myšlenka na ustavení tzv. akčních výborů Národní fronty. Stoupenci radikálního řešení (Ďuriš, Kopecký) považovali dosavadní postup za málo revoluční, neodpovídající představám o bolševické revoluci a tlačili na "ráznější postup proti reakci".


Po skončení schůze předsednictva KSČ rozhodli Gottwald a Slánský o svolání velké demonstrace na Staroměstské náměstí na druhý den. Oba chápali tuto demonstraci jako nejvhodnější prostředek, jak přenést řešení vládní krize na ulici.




související texty:

události   17. února 1948

události   18. února 1948

události   19. února 1948

události   20. února 1948

události   21. února 1948

události   22. února 1948

události   23. února 1948

události   24. února 1948

události   25. února 1948


vzpomínky poslance Josefa Lesáka


Únor 1948 - úvodní strana


autor textu: Jonko Totev

použitá literatura: 49

   Facebook         Twitter nahoru         home   
Copyright © 1999 - 2024 Tomáš Vlček   All rights reserved.   Všechna práva vyhrazena.